www.adsltips.dk

- Hovedside - Hardware guides - Software guides - Links - Kontakt - Søg -

 

Links:

Min blog
MineProgrammer
Guides til god IT sikkerhed

Sidste Nyt:

Andre routere p? en Cybercity ADSL linie

Zyxel router som ADSL modem

Login til fullrate routere

Andre routere p? cybercity linier

Kun lokal adgang i Windows VistaCisco 827 router

 

Alt p� denne side er mine egne personlige meninger med mindre andet tydeligt er angivet.

Mandrakes pakke system


Dette er en guide til hvordan man bruger pakke systemet i Mandrake Linux og udnytter det optimalt.


Urpmi som pakke systemet kaldes kan enten benyttes via en grafisk brugerflade og kommandolinien. Denne guide vil først gennemgå opsætningen af urpmi og derefter den grafiske brugerflade. Til sidst kommer så en gennemgang af kommandolinie brugen.


Opsætning


Urpmi konfigureres nemmest via kommandolinien så du skal starte med at åbne denne. Derefter skal du gå til hjemmesiden http://urpmi.org/easyurpmi/ hvor du nemt kan finde adresserne på opdaterede pakke kilder ved at udfylde et par enkelte informationer.


Efter du så har indtastet de kommandoer som siden anbefaler som root i en kommandolinie er du næsten klar til at bruge systemet. Det du mangler er at hente pakkelisten. Dette gør du med kommandoen urpmi.update -a


Dette vil tage lidt tid også når den er færdig er du klar til at bruge systemet.


Den grafiske brugerflade


For at installere nye programmer skal du vælge Installation af pakker i start menuen. Den finder du under System->Konfiguration->Pakke Administration


Når du så har startet den skal du vælge det punkt der hedder ”Alle pakker, alfabetisk”. Så kommer der en meget stor liste med programmer. Denne kan du søge i ved indtaste et program navn i feltet find og trykke på Søg.

(Her er et lille eksempel hvor jeg har søgt efter programmet firefox der er en enormt god browser baseret på mozilla.)


For at installere den skal du sætte et hak i feltet ud for den og derefter trykke på installer. Hvis der er brug for yderligere pakker kommer den op og spørger dig om det er ok at installere dem.


Kommandolinien


Hvis du ønsker at installere og vedligeholde pakker ved hjælp af kommandolinien sker det på følgende måde. Alle kommandoerne skal indtastes som root.

Hvis du vil installere et program skal du skrive


urpmi programnavn


hvor programnavn er programmets navn. Fx. urpmi mozilla-firefox Hvis der er flere programmer under samme navn vil den spørge dig hvilket program der skal installeres.


Det er en god ide en gang i mellem at tjekke for opdaterede pakker. Dette gøres med kommandoen


urpmi.update -a